Contact opnemen?

Kleur bekennen!

Kleur bekennen!

Zat ik gisteren naar de tv te kijken, viel ik haast van verbazing uit mijn stoel. Blijkt dat een marketeer in het Rotterdamse heeft bedacht dat er rode,  blauwe, gele en groene bewonerstypes zijn. Door die gesorteerd in overeenkomstig “gekleurde” flats te stoppen zou overlast en irritatie worden verminderd.Woningcorporaties zijn enthousiast, de klachten zouden fors zijn afgenomen. Landelijk is er veel animo om dit experiment over te nemen. Fijn om te zien dat corporaties zich nu weer bezig houden met bewoners. Maar…of dit nu zo’n goed idee is?

Testje
Om te bepalen wat jouw woonkleur is doe je een testje bij een medewerker van de corporatie en hup jij weet waar je kunt gaan wonen. De uitslag is dwingend, en je mag als blauw bewonerstype absoluut niet bij de roden gaan wonen. Nu ben ik mediator van beroep en gewend niet over mensen te oordelen. Daardoor ben ik nogal huiverig om mensen in vakjes te stoppen (tenzij er ruim zestien miljoen zijn) want elke mens is voor mij uniek.

Soort bij soort
In de lift van de blauwen hoor je geen elevatorpitch. In de rode flat is het elke dag een feest van jewelste, want rode mensen houden van gezellig samenzijn tot in de late uurtjes. De groenen zijn vaak in het veld, dus daar heb je geen last van. De gele mensen zien elkaar niet in de flat, hoewel ze wel sociaal zijn, zij ontmoeten elkaar in het café of het buurtrestaurant. Soort bij soort zo als het hoort?

Nut
Wat is het nut van deze sortering?  Is dit de oplossing voor de MOE-landers? Nee Bert dat kun je niet denken zegt mijn innerlijke fatsoenrakkertje. Die fout maken ze echt niet nog een keer… toch? Mijn fantasie ging met me aan de haal. Is het misschien een leuk idee om alle mensen met rood haar in een flat te zetten? Of alle BMW rijders misschien? Krijg je korting op verzekeringen als je in een blauwe flat woont? Oneindig veel mogelijkheden, die ik hier niet allemaal ga opnoemen. Jullie zijn verstandige lezers en kunnen deze lijst zelf best completeren. Ik ben wel benieuwd waar jullie mee komen overigens.

De gevolgen
De vooronderstelling die aan deze manier van het indelen in vakjes (lees flats) ten grondslag ligt is dat gelijkgestemden minder met elkaar overhoop liggen. Het gevolg is dat mensen de kunst van het ruzie maken gaan verleren. Conflicten ontstaan overal en elke dag opnieuw. Als het niet met je buren is dan is het met je relatie of op de werkvloer.  Of… gaan we ook voorschrijven dat rode mensen niet met blauwe mensen mogen trouwen en gaan we rode, blauwe, gele en groene bedrijven oprichten?  Ik mag het niet hopen zeg ik niet geheel zonder eigenbelang.

Escalatie
Natuurlijk gaat het niet altijd van een leien dakje in het leven en conflicten horen er bij. Conflicten kunnen heel verhelderend zijn en brengen belangen aan de oppervlakte. Iedereen heeft belangen. Als je die niet wederzijds naar elkaar uit (ook wel communiceren genoemd) weet jij nooit hoe de ander in de wedstrijd zit. Dan gaan mensen al snel uit van aannames over de ander. Er ontstaat beeldvorming die niets meer met de werkelijkheid heeft te maken. Daardoor kunnen conflicten enorm escaleren. Dat leidt tot intolerantie en websites waarop mensen anoniem hun beklag over de ander doen.

Diversiteit
Het verhaal nam een gunstige wending toen er werd gesproken over groengele bewoners. Een mengkleur dacht ik hoopvol? De eerste scheur in deze theorie?  Vanuit mijn tekenlessen op de middelbare school herinner ik mij dat je door primaire kleuren, rood, geel en blauw met elkaar en wat wit of zwart te mengen, alle kleuren van de regenboog kan maken. En dat is natuurlijk ook meteen de oplossing.  Ik ga er van uit dat we met elkaar kunnen samenleven, daarbij maakt het niet uit of je rood, groen of pimpelpaars bent. Juist individuele kenmerken maken mensen interessant. Diversiteit noemen ze dat.

TIP! Als je last hebt van het gedrag van je buur, je werkgever, je werknemer  of je eega, spreek die dan gewoon aan op ongewenst gedrag. Dat voorkomt een hoop leed en voor bedrijven bespaart dit bovendien een hoop geld door minder conflict(ziekte)verzuim.

Mijn kleur?
Soms ben ik rood en heb ik zin in een feestje dan weer geel of groen en als ik me eens wat sombertjes voel  dan ben ik blauw. Mijn bewonertype is dus alle kleuren van de regenboog. Op naar de regenboogflat!

Contact opnemen?

MfN registermediator NOBCO EMCC